Vrtičkarji

Nekaj nasvetov, kako enostavno in brez velikih stroškov urediti in vzdrževati vaš vrt.
Ali vam bodo rastline lepo uspevale, je v veliki meri odvisno od prsti, klime in zasenčenosti vaše parcele. Katere rastline so najbolj primerne za vaš vrt, vam bodo svetovali v lokalni vrtnariji, zato se ustavite v prodajalnah KZ Agraria, kjer vam bomo z veseljem pomagali in vam dali koristne nasvete.
Nekaj splošnih nasvetov za uspešno vrtnarjenje:
Pri izbiri ustreznega prostora za vaš zelenjavni vrt je najbolj pomembna primerna lega, saj je sončna in pred vetrom zaščitena lega najprimernejša za zelenjavni vrt. Večina zelenjadnic namreč najbolje uspeva ravno na sončnih legah. Pri določanju velikosti vrta moramo imeti v mislih število oseb, ki bodo pridelke z vrta uporabljale.
Zemlja naj bo rodovitna in odcedna, pazite, da stavbe in drevesa ne mečejo sence na zelenjavni vrt. Grede lahko oblikujete tradicionalno v pravokotnik, ki je širok nekaj metrov, zelenjava pa je posajena v široko razmaknjenih vrstah, tako da je dostop možen do vsake vrtnine posebej. Lahko se odločite za novejši sistem, ki predvideva dostopnost zelenjave z vseh strani, pri čemer lahko tvorite manjše grede, ki so lahko različnih oblik (okrogle, trikotne ipd.) in obdane s potmi. Pri tem morate paziti le na to, da je sredina grede dosegljiva s poti.
Priporočljivo je, da je zelenjavni vrt karseda pri roki, zato naj bo čim bližje hiši, saj boste lažje skrbeli za rastline, ga pogosteje okopavali in zalivali, pa tudi pravočasno opazili, če so se na rastlinah pojavili kakšni škodljivci ali bolezni. Pri izbiri zelenjave, ki jo boste gojili, se odločite za zelenjavo, ki jo imate najbolj radi, pri tem izberite še različne sorte, ki bodo zelo popestrile vaš jedilnik z raznobarvnimi pridelki.

Če torej povzamemo, pri načrtovanju zelenjavnega vrta morate upoštevati naslednje dejavnike:

1. lego vrta in lokalne podnebne razmere,
2. velikost in obliko zemljišča, ki ga imate na voljo,
3. število oseb, ki bodo uporabljale pridelke z vrta,
4. dolžino rastne dobe na našem območju,
5. čas, ki ga nameravate posvetiti oskrbovanju vrta,
6. namen uporabe pridelkov (sveža uporaba, ozimnica).

Pa še nekaj koristnih nasvetov za kakovosten pridelek:
Uporabljajte jajčne lupine: če boste rastlinam v zemljo dodajali zdrobljene jajčne lupine, boste odvrnili nekatere škodljivce in jim dodali dragocen ter nujno potreben kalcij.
Shranjujte pepel: če ste ljubitelj žara, lahko veliko naredite tudi za svoje rastline. Po pikniku shranite lesni pepel, ga posipajte po površini, kjer želite saditi, in ga enakomerno razporedite z vrtnimi grabljami. Pepel vsebuje kalij, kalcij, fosfor in magnezij, zato boste z njegovo pomočjo vzgojili zdrave in močne rastline.
Ne pozabite na kolobarjenje: če na isti površini leto za letom gojite isto vrsto vrtnin, se bodo tla hitro izčrpala, v njih pa se bodo najbrž naselili tudi škodljivci in povzročitelji bolezni. Zaradi tega bodo rastline slabše uspevale, obolevale ter dajale manjši in manj vreden pridelek. Zato je priporočljivo seliti vrtnine z gredice na gredico po različnih odsekih zelenjavnega vrta. S pravilnim kolobarjenjem vrtnin boste tako imeli več pridelka, ne da bi uporabljali pesticide in druge kemične snovi.
Izbirajte lokalno prilagojene sorte: vse sorte zelenjave ne uspevajo enako dobro na določenem področju.
Upoštevajte osnovne zakonitosti: poskrbite za dobro pripravljeno zemljo, upoštevajte priporočene medvrstne razdalje, kolobar, razdalje v vrsti, globino setve ter temperaturo setve. Vrtnin ne sejte pregosto, saj bo pridelek slabši.

Sadite in sejte ob pravem času: ljubiteljski vrtnarji običajno z deli prehitevate, zato so spomladanske in poletne setve pogosto neuspešne.

Zalivajte razsodno: pazite, da se zemlja ne presuši, vendar je tudi ne zalivajte preveč. Zalivajte nekoliko bolj globoko in dajte zemlji čas, da se osuši. Če je mogoče, si na vrtu uredite kapljični sistem namakanja, tak način namakanja je še posebej priporočljiv pri paradižniku, papriki, kumarah in jajčevcu.

Pravilno dognojujte: pri vseh domačih gnojilih pazite, da rastlin ne predozirate. V trgovinah lahko kupite tudi različna organska gnojila, ki so primerna za dognojevanje.

Odpravite plevele: enoletni, semenski pleveli so na vrtu največja nadloga, zato jih odstranite še preden naredijo seme. Rešitev za odpravo enoletnih plevelov je okopavanje in različne zastirke. Trajni pleveli (slak, osat, kislica, regačica) večinoma ne marajo košnje in rednega trganja nadzemnih delov, zato teh plevelov ne pulite s koreninami oz. izkopavajte, saj jih boste tako le razmnožili.

Pravočasno spravite pridelek: nekatere vrtnine (stročji fižol, bučke, kumare) ne nastavijo novih plodov, če jih pravočasno ne spravite, zato jih pobirajte nekoliko