Sadje in zelenjava

Zakaj jesti sadje in zelenjavo?

Raznolika prehrana z rednim uživanjem sadja in zelenjave bistveno pripomore k boljšemu počutju in zdravju. Zelenjava in sadje sta bogat vir vitaminov, mineralov ter antioksidantov.

Vlaknine v sadju in zelenjavi so celuloza, hemiceluloza in pektin. Rastlinske smole in pektin pomagajo pri vsrkavanju hranilnih snovi v tankem črevesu. Celuloza se nahaja predvsem v zelju, stročjem fižolu, grahu, brokoliju, lupini kumar, papriki, korenčku, jabolkih, hruškah, slivah, hemiceluloza pa v brokoliju in repi.

V trgovinah KZ Agraria Koper sta vam vsak dan na voljo sveža in lokalno pridelana zelenjava in sadje. Združujemo pridelovalce treh obalnih občin, zato so transportne poti kratke, pridelki pa v 24-ih urah na prodajnih policah. Pridelki so zato bolj polnega okusa, vsebujejo več hranilnih snovi, vitaminov in mineralov. S krajšimi transportnimi potmi pa tudi manj obremenjujemo okolje.

Za vsako vrsto zelenjave in sadja obstaja pravi letni čas. Takrat, ko je sveža in prehransko najbolj bogata. Zaradi tega uživajte zelenjavo čim bolj sezonsko in lokalno pridelano. Integrirano pridelana zelenjava in sadje sta pri nas zaradi ugodnih klimatskih razmer in geografske lege na voljo skoraj vse leto. Izkoristite to prednost in uživajte pestro ter okusno zelenjavo in sadje iz Istre.

Pregled zelenjave in sadja po mesecih
Točno sicer ne moremo določiti zrelosti zelenjave in sadja, saj je njihova rast odvisna od številnih zunanjih dejavnikov (burja, suša, poplave, število sončnih dni …), vendar pa lahko vsaj približno napovemo, kdaj je katero sadje ali zelenjava zrela.

ZELENJAVA JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AVG SEP OKT NOV DEC
Paradižnik
Kumare
Bučke
Buče
Ohrovt
Zelje
Por
Čebula
Česen
Cvetača
Radič
Paprika
Feferoni
Jajčevci
Solate
Rukola
Fižol – v stročju in luščenec
Cikorija
Koromač
Krompir zgodnji
Krompir jedilni
Koleraba
Šparglji zeleni
Peteršilj
Zelena
Špinača
Brokoli
Blitva
Artičoke
Korenje
Črna redkev
Motovilec
Rdeča pesa
Lubenica
Melona
Breskev
Češnja
Ringlo
Nektarine
Marelice
Jabolka
Hruška
Smokva
Sliva
Kaki