Ohrovt s pečenico

Po istrsko vrzote s klobaso. Kot piše Pucer, je to stara jed, ki so jo na mizah večkrat imeli oglejski patriarhi v 11. stoletju. Vrzote je sicer izraz za ohrovt v slovenski Istri. V hrvaški (Istri) ima veliko imen, na vsakem koncu, v vsakem dialektu drugačnega: brokula, broskva, kapučinka, rudica, vešica, vrzota, verzota, zeje, zele, zelje. (lat. Brassica oleracea var. acephala, it. kavolo verzotto, nem. Grϋnkohl, Blattkohl, an. kale, collards, flowering cabage).

Imela sem še nekaj ohrovta od zadnje vrtne bere, v hladilniku pa istrsko klobasico. Kot nalašč za jed oglejskih patriarhov! Sicer z nekoliko odmika od starega recepta, uporabila sem tudi mlado zelje in malo brstičnega ohrovta. Originalna jed je tudi brez krompirja (kamper).

  • ohrovt
  • krompir
  • oljčno olje
  • česen
  • sol, poper
  • klobasa ali pečenica

Posebej skuhamo olupljen in narezan krompir in narezan ohrovt. Na oljčnem prepražimo česen, toliko da zadiši, in dodamo odcejena ohrovt in krompir. Jed dodobra podušimo, po potrebi dodamo še vodo v kateri se je kuhal ohrovt. Klobaso so oglejski patriarhi kuhali skupaj z ohrovtom, bolj enostavno pa je, če jo skuhamo posebej. Pečenico kvečjemu popražimo na oljčnem olju preden smo dodali česna in ohrovta.