Kako lahko zaščitite vaše rastline pred visokimi temperaturami?

SURROUND WP je zaščitno sredstvo, ki zaščiti vaše rastline pred visokimi temperaturami. Prihajajo ekstremne temperature, ki lahko močno poškodujejo rastline in njihove plodove, zato priporočamo aplikacijo produkta Surround WP, ki rastline učinkovito zaščiti pred sončnim ožigom in sušo. Surround WP je ob visokih temperaturah in suši najboljša zaščita rastlin (zelenjave, oljke, trte, sadno drevje, jagode,itd). Surround WP…


VII. jugovzhodno evropski simpozij o zelenjavi in krompirju (»SouthEaste Europe Symposium on Vegetables and Potatoes«)

Katedra za ekološko kmetijstvo, poljščine, vrtnine in okrasne rastline organizira VII. jugovzhodno evropski simpozij o zelenjavi in krompirju (»SouthEaste Europe Symposium on Vegetables and Potatoes«) Spoštovani pridelovalci, kmetijski svetovalci in drugi strokovnjaki! V čast nam je, da vas lahko povabimo na VII. jugovzhodno evropski simpozij o zelenjavi in krompirju (»SouthEaste Europe Symposium on Vegetables and Potatoes«). Simpozij je iniciativa…


Kaj mora vedeti vsak vrtnar?

Pri oblikovanju posameznih gred in posameznih zasaditev zagotovimo dobro osvetlitev rastlin. Priporočljivo je v kombinacije uvrščat tudi zelišča, ki jih dnevno uporabljamo pri pripravi jedi, tako da jih zasajamo v gredo ali na rob gredic. Na sončne lege posadimo: šetraj, koper, kamilico, majaron (origano), baziliko, timijan. Če imamo dovolj velike grede lahko vključimo v kombinacije zasaditev tudi…


Pojav ogorčic v česnu

Pridelovalci in vrtičkarji POZOR! Letos v povečanem obsegu opažamo pojav ogorčic na česnu. Ogorčice spadajo med najbolj razširjene živalce, podobne črvičkom, so v vsakem zemeljskem substratu, lahko pa tudi v steblih, listih, rastlinskih gomoljih in čebulicah. So izredno majhne (manj od 1 mm), prosojne, nitkaste, nerazčlenjene, po navadi v obliki vretenca, ter jih s prostim očesom težko…


Jagode v belem vinu

  Sestavine: ¼ kg svežih jagod 3 žlice sladkorja 1 vaniljin sladkor ½ dl belega vina   Vse sestavine denemo v kozico in pokuhamo približno pet minut. Prelijemo po že izbrani sladici in uživamo. Jagode v belem vinu so čudovit preliv, ki se poda k biskvitu, pudingu ali pa sladoledu, najbolje vaniljinemu. Za nežen zaključek kosila. Domače jagode…


Špargljeva juha s čemažem

Sestavine: 500 g domačih zelenih špargljev 2 pesti čemaža 200 ml domače sladke smetane iz naših kmetij 1 limona brez pesticidov 3 jedilne žlice masla sol poper 1 l vode Priprava: Olupimo oleseneli del stebla špargljev, tako da začnemo pri glavicah. Zavremo liter slane vode in v njej 5 minut pokuhamo konice špargljev. Nato jih poberemo iz…


Zdrav jedilnik

Zdrava prehrana pomeni hrano, ki omogoča našemu telesu opravljati telesne funkcije. Vitamini in minerali, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi, so nujni elementi zdrave prehrane in bi jih morali uživati vsak dan, večkrat na dan. Prehrambeno vrednost hrane ohranimo tako, da jemo svežo zelenjavo in sadje. Izogibajmo se prekuhavanju zelenjave, raje jo poparimo ali na hitro…


Sadje in zelenjava

Zakaj jesti sadje in zelenjavo? Raznolika prehrana z rednim uživanjem sadja in zelenjave bistveno pripomore k boljšemu počutju in zdravju. Zelenjava in sadje sta bogat vir vitaminov, mineralov ter antioksidantov. Vlaknine v sadju in zelenjavi so celuloza, hemiceluloza in pektin. Rastlinske smole in pektin pomagajo pri vsrkavanju hranilnih snovi v tankem črevesu. Celuloza se nahaja predvsem v…


Vrtičkarji

Nekaj nasvetov, kako enostavno in brez velikih stroškov urediti in vzdrževati vaš vrt. Ali vam bodo rastline lepo uspevale, je v veliki meri odvisno od prsti, klime in zasenčenosti vaše parcele. Katere rastline so najbolj primerne za vaš vrt, vam bodo svetovali v lokalni vrtnariji, zato se ustavite v prodajalnah KZ Agraria, kjer vam bomo z veseljem…


Ohrovt s pečenico

Po istrsko vrzote s klobaso. Kot piše Pucer, je to stara jed, ki so jo na mizah večkrat imeli oglejski patriarhi v 11. stoletju. Vrzote je sicer izraz za ohrovt v slovenski Istri. V hrvaški (Istri) ima veliko imen, na vsakem koncu, v vsakem dialektu drugačnega: brokula, broskva, kapučinka, rudica, vešica, vrzota, verzota, zeje, zele, zelje. (lat. Brassica oleracea var. acephala, it. kavolo…