Kaj mora vedeti vsak vrtnar?

Pri oblikovanju posameznih gred in posameznih zasaditev zagotovimo dobro osvetlitev rastlin. Priporočljivo je v kombinacije uvrščat tudi zelišča, ki jih dnevno uporabljamo pri pripravi jedi, tako da jih zasajamo v gredo ali na rob gredic. Na sončne lege posadimo: šetraj, koper, kamilico, majaron (origano), baziliko, timijan. Če imamo dovolj velike grede lahko vključimo v kombinacije zasaditev tudi ognjič, kapucinko in žametnico (tagetes), ker vse te rastline izredno ugodno delujejo na rast vrtnin in na zaščito vrtnin pred škodljivci. Vrtni ognjič (Calendula ofcinalis) je zdravilna rastlina, ki deluje ugodno na tla in vrtnine. Zaradi močnega vonja zmanjšuje objedanje solate od polžev. Žametnica (Tagetes erecta) pa s svojim izrazitim vonjem preganja škodljivce, uravnava rodovitnost tal in ovira razvoj parazitskih gliv v tleh. Dobro je, če jo posadimo ob paradižniku, krompirju in čebuli. Obilno cveti preko celega leta. Kapucinka (Tropaeolum majus) dobro uspeva na soncu ali v polsenci, ima razvejano rast in v mešanih posevkih varuje vrtnine pred ušmi, polži, gosenicami in mišmi. Sadimo jo ob paradižniku, krompirju, visokemu fižolu. Posadimo jo lahko tudi kot obrobo k sadnemu drevju. Poleg tega je še užitna. Liste uporabimo kot dodatek k svežim solatam in skuti. Zaprte cvetne popke in nezrela zelena semena vlagamo v kis in jih lahko uporabljamo kot nadomestek za kapre.

 

Izbor kombinacij dobrih sosedov na vrtnih gredah:

1. blitva – redkvice – nizek fžol – rukola
2. bučke – paradižnik – solata – redkvice – fžol
3. paradižnik – solata – špinača – kamilica
4. čebula – korenje – solata – jagode
5. grah – fžol – solata – paradižnik
6. por – solata – grah – fžol – rukola
7. zelena – grah – fžol – peteršilj – rukola
8. zelena – špinača – krompir – solata – kumina – kamilice
9. solata – špinača – grah – zelena – rdeča pesa – nizek fžol
10. nizek fžol – čebula – česen – solata – peteršilj – koper – šetraj
11. paprika – solata – drobnjak
12. solatne kumare – čebula – fžol – kumina – zelena
13. repa – fžol – špinača – solata
14. rdeče zelje – zelena – fžol – grah
15. špinača – kapusnice – korenje – peteršilj
16. zelena – solata – špinača – por

 

V dobrih pridelovalnih pogojih (rodovitna tla-makro in mikrohranila, svetloba, toplota, voda) in s skrbno in strokovnimi izbranimi kultivarji lahko dosegamo dobre pridelke.

dober sosed tabela